top of page

San je neizostavan sastojak dobrog imunološkog odgovora našeg tijela 

Uspoređene su T stanice dviju grupa zdravih pacijenata: onih koji su spavali te onih koji su bili budni cijelu noć. Ispitanici koji su prikupili  dovoljno sna imali su veće koncentracije aktiviranih integrina.

Tijekom godina, znanosti o spavanju posvetilo se puno pažnje te je otkriveno kako količina i kvaliteta sna ima učinak na svaki dio i sustav u tijelu.

 

Istraživanje pokazuje kako dovoljna količina sna pomaže T stanicama, limfocitima u tijelu u borbi s upalom.

 

T limfociti su imunološke stanice koje se bore protiv unutarstaničnih patogena.  Adrenalin i noradrenalin, hormoni stresa, uz proupalne molekule prostaglandine sprječavaju „ljepljivost“ adhezivnih molekula zvanih integrini.  Razine adrenalina, noradrenalina i prostaglandina su niske tijekom sna, što znači da je „ljepljivost“ integrina jača. Mehanizam T stanica u borbi protiv virusa temelji se na prepoznavanju zaražene stanice te direktnom kontaktu s njom, a svojstva integrina intenziviraju ovaj učinak.

 

Uspoređene su T stanice dviju grupa zdravih pacijenata: onih koji su spavali te onih koji su bili budni cijelu noć. Pacijenti koji su prikupili dovoljno sna imali su veće koncentracije aktiviranih integrina. (1)

 

Rezultati upućuju na utjecaj sna za bolje funkcioniranje T limfocita i cijelog imunološkog sutava. Manjak sna može uzrokovati manju sposobnost borbe protiv virusa.

 

[1] Stoyan Dimitrov et al. : Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells, J. Exp. Med. 2019 Vol. 216 No. 3 517–526

Pogledajte i ostale naše članke

Fresh Food

Prehrana

Women Walking

Aktivnost

Sleep

San

bottom of page